Nederländerna
Nederländerna kallas ofta Holland efter sin historiskt dominerande region vid kusten mot Nordsjön. Mer än en fjärdedel av ytan i ”de låga länderna” ligger under havsnivån. Nederländerna är en ledande handelsnation och Rotterdam har en av världens största hamnar. Koalitionsregeringar leder normalt landet. Den tidigare toleranta nationen har nu ett starkt inflytande av främlingsfientlighet.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2024
-
November
-
Många gripna efter propalestinsk demonstration
Över 100 människor grips sedan de trotsat det tillfälliga förbud mot demonstrationer som borgmästaren införde efter attacker mot israeliska fotbollssupportrar några dagar tidigare. Demonstranterna protesterar mot förbudet och mot kriget i Gazaremsan, och flera säger att det tidigare våldet involverade israeliska fotbollshuliganer och inte var riktat mot judar. Våldsutbrottet i samband med en fotbollsmatch har givit eko i omvärlden där många har fördömt antisemitism. Regeringen har suttit i ett krismöte och både premiärminister Dick Schoof och kung Willem-Alexander har beklagat attackerna.
-
Våld mellan israeliska fotbollssupportrar och demonstranter
Våld utbryter mellan israeliska fotbollssupportrar och propalestinska demonstranter i samband med en fotbollsmatch mellan ett israeliskt och ett nederländskt lag i Amsterdam. Många israeler utsätts för våld som beskrivs som antisemitiskt och borgmästaren Femke Halsema gör senare jämförelser med pogromer (våldsam förföljelse av judar). Det finns också uppgifter om att de israeliska supportrarna ropat antiarabiska slagord. Flera personer skadas lindrigt och ett drygt 60-tal grips i samband med våldet.
-
-
Oktober
-
Skärpta regler för flyktingar
Regeringen presenterar en rad nya åtgärder för att begränsa antalet asylsökande i landet. Bland annat ska uppehållstillstånd tidsbegränsas för flyktingar, gränskontroller införas och delar av Syrien betecknas som ”säkra områden”. Premiärminister Dick Schoof säger vid en presskonferens att åtgärderna gör asylprocessen snabbare och mer ”strömlinjeformad”. Fyrpartiregeringen har dock inte formellt utlyst en ”asylkris” som det invandringsfientliga Frihetspartiet vill men som det mindre Nytt socialt kontrakt motsätter sig. En sådan utlysning skulle göra det möjligt för regeringen att kringgå parlamentet. Som det är nu måste regeringens planer få klartecken i parlamentets båda kamrar.
-
September
-
Nederländerna begär utträde ur EU:s migrationspakt
Migrationsminister Marjolein Faber tillkännager att regeringen officiellt har begärt ett utträde ur EU:s asyl- och migrationspakt. I Bryssel konstateras dock att det inte finns någon utträdesklausul ur pakten som är bindande för medlemsländerna och som trädde i kraft sommaren 2024. Beskedet om begäran kommer några dagar efter det att fyrpartiregeringen presenterat den hårdaste migrationslagstiftningen hittills i landets historia. Marjolein Faber hör till det invandringskritiska Frihetspartiet (PVV), vars ledare Geert Wilders kallar begäran ett ”mini-nexit” med syftning på en nederländsk variant av brexit, Storbritanniens utträde ur EU. Enligt pakten ska ett land antingen ta emot asylsökande enligt en överenskommen kvot, eller betala 20 000 euro per avvisad flykting. Nederländerna har sagt sig välja det senare alternativet.
-
Juli
-
Nya högerregeringen tillträder
Nederländernas nya fyrpartiregering tillträder formellt och tidigare underrättelsechef Dick Schoof tar över som premiärminister efter Mark Rutte som till hösten väntas tillträda som ny generalsekreterare för Nato. I regeringssamarbetet tar Geert Wilders invandringsfientliga PVV ansvar för invandringspolitiken, bondepartiet BBB tar hand om bostadsfrågor och det högerliberala VVD får kontroll över det nybildade departementet för klimat och grön tillväxt. Därutöver ingår också mittenhögerpartiet NSC i regeringen.