Nederländerna
Foto: Shutterstock/Jan Kranendonk

Nederländerna

Nederländerna kallas ofta Holland efter sin historiskt dominerande region vid kusten mot Nordsjön. Mer än en fjärdedel av ytan i ”de låga länderna” ligger under havsnivån. Nederländerna är en ledande handelsnation och Rotterdam har en av världens största hamnar. Koalitionsregeringar leder normalt landet. Den tidigare toleranta nationen har nu ett starkt inflytande av främlingsfientlighet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Maj

    • Regeringsuppgörelse klar

      De fyra partier som har förhandlat om att bilda regering sedan valet i november uppger att de nu har nått en överenskommelse. Vem som blir premiärminister efter Mark Rutte är fortfarande inte klart, diskussionerna i den frågan fortsätter. Valvinnaren och PVV-ledaren Geert Wilders, som själv tvingats ge upp hoppet om att bli regeringschef, säger att det blir en ”historisk dag” när hans högernationalistiska parti för första gången deltar i en regering. I den blivande regeringen ingår förutom PVV också Mark Ruttes högerliberala VVD, mittenhögerpartiet NSC och bondepartiet BBB. Se även 22 november 2023 och 13 mars 2024.

    • April

    • Utökat stöd till Ukraina

      Premiärminister Mark Rutte tillkännager att ytterligare 1 miljard euro avsätt i militärt stöd till Ukraina, utöver de 2 miljarder som utlovades i mars. Dessutom ska 400 miljoner euro gå till ekonomiskt stöd och till reparationer av skadad energiinfrastruktur. Vidare har det enligt premiärministern beslutats om 3 miljarder euro i militärt stöd också under 2025.

    • Mars

    • Geert Wilders ger upp försök bli regeringschef

      Ledaren för det invandringsfientliga Frihetspartiet (PVV) som vann parlamentsvalet i november, Geert Wilders, meddelar att han ger upp försöken att bilda regering. Det går inte om inte ”alla partier i koalitionen stödjer” regeringen, skriver han. Tidigare i veckan har det rapporterats att de tre tänkta stödpartierna, det högerliberala VVD, bondepartiet BBB och mittenhögerpartiet NSC, krävt att en regering skulle bildas i vilken ingen av de fyra partiledarna ingick. Vem som i så fall skulle bli regeringschef var oklart. ”Jag vill ha en högerregering. Mindre asyl och invandring”, skriver Geert Wilders på socialamedieplattformen X. Tidigare har inte minst NSC-ledaren Pieter Omtzigt varit kritisk till delar av Geert Wilders högerextrema program, främst islamfientliga inslag och planer på ett utträde ur EU (”nexit”).

    • Miljardstöd till Ukraina

      Ett säkerhetsavtal undertecknas med Ukraina som innebär att Nederländerna bistår med 2 miljarder euro i militärt stöd under 2024. Dessutom utlovas fortsatt försvarsstöd i tio år. Beskedet kommer efter ett möte mellan premiärminister Mark Rutte och president Volodymyr Zelenskyj i Charkiv, Ukrainas näst största stad.

    • Februari

    • Rysslands ambassadör uppkallad efter Navalnyjs död

      Utrikesdepartementet kallar upp Rysslands ambassadör i Sverige med anledning av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död i en straffkoloni i Sibirien. Den Putinkritiske Navalnyjs död, som blev känd tre dagar tidigare, har väckt starka fördömanden och ett flertal europeiska länder har framfört protester. Den ryska statsledningen ges skulden för dödsfallet. Navalnyj hade överlevt en giftattack som han anklagade Kreml för och satt fängslad sedan 2021.

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0