Kalendarium
Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Deutsche Welle, Deutsche Presse-Agentur samt nederländska dagstidningar.
Senaste händelser
-
2025
-
Februari
-
Kristoppmöte efter USA:s kovändning
Efter chockbesked från Vita huset som omkullkastar rådande säkerhetsordning samlas europeiska ledare i Paris för krissamtal. Trumpadministrationen står i begrepp att inleda samtal med Ryssland om kriget i Ukraina, över huvudet på både Ukraina och övriga Europa, och de europeiska ledarna försöker nu hitta ett gemensamt förhållningssätt. Förutom Frankrikes president Emmanuel Macron som kallat till mötet deltar ledarna för Italien, Polen, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Danmark (som företräder hela Norden och Baltikum) samt Natos generalsekreterare Mark Rutte, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande António Costa.
-
-
Januari
-
Regeringen beordras minska kväveutsläpp
En domstol slår fast att Nederländerna drastiskt måste minska utsläppen av kväve till år 2030, annars hotar 10 miljoner euro i böter. Utfallet har politisk sprängkraft eftersom det finns starkt motstånd mot klimatåtgärder bland åtminstone två av koalitionspartierna i regeringen: ytterhögerpartiet PVV och bondepartiet BBB. Målet har väckts av miljöorganisationen Greenpeace som hävdar att staten inte gör tillräckligt för att få ned de stora kväveutsläppen inte minst från jordbruket, men också från transport- och byggsektorn. Domstolen konstaterar att högerregeringen som tillträdde 2024 har slopat flera projekt som syftade till minskade utsläpp och bantat en klimatomvandlingsfond från 24 miljarder till 5 miljarder euro.
2024
-
November
-
Många gripna efter propalestinsk demonstration
Över 100 människor grips sedan de trotsat det tillfälliga förbud mot demonstrationer som borgmästaren införde efter attacker mot israeliska fotbollssupportrar några dagar tidigare. Demonstranterna protesterar mot förbudet och mot kriget i Gazaremsan, och flera säger att det tidigare våldet involverade israeliska fotbollshuliganer och inte var riktat mot judar. Våldsutbrottet i samband med en fotbollsmatch har givit eko i omvärlden där många har fördömt antisemitism. Regeringen har suttit i ett krismöte och både premiärminister Dick Schoof och kung Willem-Alexander har beklagat attackerna.
-
Våld mellan israeliska fotbollssupportrar och demonstranter
Våld utbryter mellan israeliska fotbollssupportrar och propalestinska demonstranter i samband med en fotbollsmatch mellan ett israeliskt och ett nederländskt lag i Amsterdam. Många israeler utsätts för våld som beskrivs som antisemitiskt och borgmästaren Femke Halsema gör senare jämförelser med pogromer (våldsam förföljelse av judar). Det finns också uppgifter om att de israeliska supportrarna ropat antiarabiska slagord. Flera personer skadas lindrigt och ett drygt 60-tal grips i samband med våldet.
Oktober
Skärpta regler för flyktingar
Regeringen presenterar en rad nya åtgärder för att begränsa antalet asylsökande i landet. Bland annat ska uppehållstillstånd tidsbegränsas för flyktingar, gränskontroller införas och delar av Syrien betecknas som ”säkra områden”. Premiärminister Dick Schoof säger vid en presskonferens att åtgärderna gör asylprocessen snabbare och mer ”strömlinjeformad”. Fyrpartiregeringen har dock inte formellt utlyst en ”asylkris” som det invandringsfientliga Frihetspartiet vill men som det mindre Nytt socialt kontrakt motsätter sig. En sådan utlysning skulle göra det möjligt för regeringen att kringgå parlamentet. Som det är nu måste regeringens planer få klartecken i parlamentets båda kamrar.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.