Polen
Polen ligger inklämt mellan Tyskland och Ryssland och har prövats hårt genom historien. Landet har delats vid fyra tillfällen. Under andra världskriget dödades sex miljoner polacker, varav hälften var av judisk börd. På 1940-talet blev Polen kommunistiskt och knutet till Sovjetunionen. En ny tid inleddes 1989, med demokratisering. Polen är medlem av EU och militäralliansen Nato och har nu återigen en EU-vänlig regering. Oro för rättsstatens utveckling under konservativt styre har lett till maktskifte.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2025
-
Januari
-
Europarådet: Polen brister i kampen mot korruption
Polen måste skärpa sina "bristfälliga" försök att bekämpa korruption, säger Europarådets korruptionsbekämpningsorgan GRECO. I en ny rapport konstaterar organet att Polen bara tillämpa åtta av 22 rekommendationer för att bekämpa misstänkt korruption (se 22 juni 2018). Bland de rekommendationer som ännu inte tillämpats, märks anvisningar till parlamentsledamöter om intressekonflikter, att ta emot gåvor samt att uppge tillgångar. GRECO välkomnar att det nationella råd som utser domare har återfått sin självständighet efter tidigare kritik mot att vara politiserat. Rådet har även en granskande roll.
-
Presidentval i maj
Första omgången i presidentvalet kommer att hållas den 18 maj, meddelar parlamentets talman. Väljarna ska utse en efterträdare till Andrzej Duda som efter två mandatperioder inte får ställa upp igen. Huvudfavoriter är Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski från Medborgarkoalitionen och historikern Karol Nawrocki, som stöds av oppositionspartiet Lag och rättvisa. Om ingen kandidat vinner redan i första omgången hålls en andra, avgörande omgång den 1 juni. Relationerna mellan regeringen ledd av Donald Tusk sedan 2023 och Duda, som anses stå Lag och rättvisa nära, har tidvis varit ansträngda.
-
Polen blir ordförande i EU, säkerhet i fokus
Polen tar över som ordförandeland i EU för ett halvår framåt. Det polska ordförandeskapet är inriktat på att stärka den europeiska säkerheten däribland försvar, skydd av människor och EU:s gränser, motstånd mot desinformation, energiomställning samt ett konkurrenskraftigt och motståndskraftigt jordbruk. Landet väntas också försöka driva på stöd till Ukraina. "Säkerhet, Europa! Detta är vårt motto", sammanfattar Adam Szłapka, Polens minister för EU-frågor. En utmaning är att EU-beslut i säkerhets- och utrikesfrågor kräver konsensus, något som kan bli svårt att uppnå med Moksvavänliga Ungern och Slovakien. Polen tar över efter Ungern vars relationer med Bryssel varit mer stormiga och som bromsade EU:s stöd till Ukraina.
-
2024
-
December
-
Warszawa: Ungerskt asylbeslut för ex-regeringsmedlem "fientligt"
Polen kritiserar Ungern för att agera "fientligt" sedan det framkommit att Ungern beviljat asyl till förre biträdande justitieministern Marcin Romanowski. Han är misstänkt för en rad brott i hemlandet, däribland försök till förskingring av motsvarande 400 miljoner kronor från en brottsofferfond. Romanowski nekar. Han tillhör partiet Lag och rättvisa, nu i opposition, och satt i regeringen mellan 2019 och 2023. Polens utrikesminister Sikorski skriver på plattformen X att beslutet att bevilja asyl till Romanowski är "en fientlig handling" och noterar att Polen utfärdat en europeisk arresteringsorder för Romanowski. Dagen därpå kallas Ungerns ambassadör upp till UD i Warszawa, medan polske ambassadören kallas hem för konsultationer. Ungerns premiärminister Orbán säger senare att asylfallet inte blir det sista.
-
Polskt förslag ska stoppa migrantflöde från Belarus
Polens regering enas om ett lagförslag som syftar till att stoppa inströmningen av migranter från grannlandet Belarus. Polen - i likhet med flera andra EU-medlemmar - anklagar Ryssland och dess allierade Belarus för att driva tusentals migranter över sina gränser för att destabilisera Europa. EU-länderna enades nyligen om att medlemsstater som gränsar till Ryssland och Belarus kan begränsa asylrätten. Premiärminister Tusks regering vill att asylansökningar ska kunna begränsas i upp till 60 dagar, med möjlighet till ytterligare 60 dagars förlängning efter beslut i parlamentet. Tusk säger att med lagen "tar vi tillbaka kontrollen över Polens gränser". 2021 började stora skaror migranter, främst från Mellanöstern och Afrika, strömma in från Belarus när EU försökte straffa Minsk för dess tillslag mot oppositionen. Fenomenet spred sig till Ryssland efter Moskvas invasion av Ukraina 2022. Lagförslaget måste antas av parlamentet där Tusks koalition har majoritet samt undertecknas av presidenten.