Polen
Foto: Wikimedia Commons/Jan Mehlich

Polen

Polen ligger inklämt mellan Tyskland och Ryssland och har prövats hårt genom historien. Landet har delats vid fyra tillfällen. Under andra världskriget dödades sex miljoner polacker, varav hälften var av judisk börd. På 1940-talet blev Polen kommunistiskt och knutet till Sovjetunionen. En ny tid inleddes 1989, med demokratisering. Polen är medlem av EU och militäralliansen Nato och har nu återigen en EU-vänlig regering. Oro för rättsstatens utveckling under konservativt styre har lett till maktskifte.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Juli

    • Soldater får skjuta för att döda utan straff

      Parlamentet röstar för att tillåta landets säkerhetsstyrkor att ostraffat använda vapen för att döda som svar på aktiva hot. Lagförslaget har lagts fram efter det att en polsk soldat knivhuggits till döds vid gränsen mot Belarus där spänningen är stor på grund av den stora mängd flyktingar som kommit till gränsen via Ryssland. Polen har anklagat Moskva för att försöka destabilisera landet genom att flyga tusentals människor från Afrika till Ryssland och sedan skicka dem via Belarus mot Polen. Den nya lagstiftningen fråntar säkerhetsstyrkorna "straffrättsligt ansvar för användning av vapen eller direkt våld i strid med reglerna” om det föreligger ett hot mot en individ eller mot landets säkerhet. Lagen har kritiserats av förkämpar för mänskliga rättigheter som pekar på risken för att åtalsfriheten gör att poliser, gränspoliser och soldater kan vänja sig vid att använda oproportionerligt våld.

    • Försök att mildra abortförbud stoppas

      Parlamentet röstar med knapp majoritet nej till ett lagförslag som var tänkt som ett första steg på vägen mot en uppluckring av Polens närmast totala förbud för aborter. 218 av parlamentsledamöterna röstar mot förslaget med 215 röstar för. De två största partierna i opposition – Lag och rättvisa samt Konfederationen röstar mot förslaget. Det gör även några ledamöter från den regerande koalitionen. Förslaget skulle ha gjort det möjligt för gravida kvinnor att få tag i abortpiller. I Polen är abort endast tillåtet om graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest eller om den utgör ett hot mot moderns liv eller hälsa.    

    • Kinesisk militärövning i Belarus oroar

      Kinesisk militär genomför övningar tillsammans med belarusiska kollegor i Belarus nära gränsen mot Polen. Övningarna uppfattas som en varning till Nato som samtidigt håller toppmöte i Washington. Liknande övningar har hållits tidigare men detta är den första efter Rysslands angrepp på Ukraina i februari 2022. Kinesiska företrädare hävdar att övningarna inte är riktade mot något särskilt land men de fördöms av Polen.

    • Juni

    • Regeringspartierna störst i EU-val

      Premiärminister Donald Tusk har väljarna med sig när polackerna utser landets 53 ledamöter till EU-parlamentet. Tusks liberala och EU-vänliga partiallians får störst andel av rösterna och flest mandat. Medborgarkoalitionen når 37,1 procent (21 mandat), Lag och rättvisa 36,2 procent (20 mandat), Konfederationen frihet och oberoende 12,1 procent (6 mandat), Tredje vägen 6,9 procent (3 mandat), Vänstern 6,3 procent (3 mandat).

    • Maj

    • EU drar tillbaka straffåtgärd mot Polen

      EU-kommissionen kommer att dra tillbaka det långtgående förfarande som inleddes mot Polen för sex år sedan. 2017 aktiverade EU-kommissionen Artikel 7 i Lissabonfördraget, som gör det möjligt att beröva ett medlemsland rösträtten i EU:s beslutande institutioner. Det var oro för hur Polens dåvarande konservativa  regering hanterade rättsstaten som fick kommissionen att ta till åtgärden, som i kanslislang har kallats "EU:s atombomb". Den PIS-ledda regeringen gick bland annat in för att ta kontroll över rättsväsendet genom att inrätta en disciplinkammare mot landets domare. Premiärminister Donald Tusk och Polens nya regering är i färd med att riva upp kritiserade åtgärder från PIS-styret. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen framhåller att Polen har "inlett ett nytt kapitel".

Till kalendariet
133918

I podden Utblick

Populism –  folket, eliten och demokratin

Oavsett om populism ska ses som en metod eller en ideologi så delar den flera drag med det tankegods man hitta ute på både den extrema höger- och vänsterkanten. Och närvaron av populism växer i hela världen. I denna podd diskuteras vad kunskap och ny teknik spelar för roll för populismens tillväxt och hur den egentligen påverkar demokratin. Deltagare är Rouzbeh Farsi från UI, Åsa Wikforss professor i teoretisk filosofi samt ledamot av Svenska akademin och Ludvig Norman biträdande lektor vid Stockholms universitet.

Lyssna här!

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0