Spanien – Geografi och klimat

Spanien är en av de största staterna i Europa och täcker 85 procent av Iberiska halvön. Till Spanien hör även ögrupperna Balearerna i Medelhavet och Kanarieöarna i Atlanten samt städerna Ceuta och Melilla vid den marockanska medelhavskusten. Klimatet varierar mellan landets olika delar och Spanien har flera olika klimatzoner. 

Spanien är ett av Europas bergigaste länder. Innanför nordkusten löper Kantabriska bergen som når upp till 2 500 meters höjd. I nordöst, längs gränsen mot Frankrike, ligger bergskedjan Pyrenéerna med toppar på över 3 000 meter. I Andalusien i söder finns Spaniens högsta berg, Mulhacén, i bergskedjan Sierra Nevada.

Den nästan trädlösa centralplatån, la meseta, är Europas största höglandsplatå. Jorden där är näringsfattig och klimatet är kärvt. Höglandet omsluts i norr, söder, öster och delvis i sydväst av höga bergsryggar. Slättland finns främst längs kusterna och i dalgångarna utmed floderna Ebro i nordöst och Guadalquivir sydväst.

Klimatet varierar mellan landets olika delar och Spanien har flera olika klimatzoner. Nordkusten är regnrik med milda somrar. Centralplatån är regnfattig med heta somrar och ofta ganska kalla vintrar. I söder kan sommartemperaturerna i inlandet stiga till över 40 grader. Vid kustbandet mot Medelhavet är somrarna inte lika heta som i inlandet och vintrarna är milda.

Växthuseffekten leder till stora påfrestningar på samhället, större i Spanien än i många andra europeiska länder. Ett väderfenomen som spanska meteorologer brukar förklara med förkortningen dana (ett isolerat lågtryck på hög nivå som krockar med varmare luftlager på lägre höjd) brukar vara förknippat med sensommaren och hösten, med häftiga regn och översvämningar som följd. Det har på senare år börjat observeras redan i maj.

Läs om klimatförändringar i Naturtillgångar, energi och miljö.

 

Om våra källor

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0