Samoa – Befolkning och religion
Nästan alla samoaner är polynesier. Samoa har en hög naturlig befolkningstillväxt och en ung befolkning. Närmare fyra av tio samoaner är under 14 år. Samtidigt är utflyttningen från öarna stor, inte minst bland ungdomar. I stort sett hela befolkningen är kristen och samhället präglas i hög grad av kristna värderingar.
De allra flesta samoaner bor i bysamfälligheter på de två huvudöarna Upolus och Savai’is kustslätter. Över tre fjärdedelar av befolkningen bor på Upolu. Fem av Samoas nio öar är obebodda.
Förutom den polynesiska folkmajoriteten bor små grupper av kineser, européer och invånare av blandat ursprung på öarna.
Upp emot en halv miljon samoaner lever utomlands, framför allt i Nya Zeeland, Australien, Amerikanska Samoa och USA. Orsakerna till utflyttningen är jakt på jobb och försörjning samt att ungdomar söker en modernare livsstil än den traditionsbundna och hierarkiska som vanligtvis dominerar i Samoas byar (se Sociala förhållanden).
Samoanska och engelska är officiella språk. Samoanska anses vara det mest ålderdomliga av de polynesiska språken.
Författningen garanterar religionsfrihet. Landets parlament antog 2017 enhälligt ett författningstillägg som gör Samoa till en officiellt kristen stat. Kristendomen har på öarna anpassats till samoansk livsstil och tradition. Inslag av förkristen folktro förekommer i form av andetro.
De första missionärerna kom till öarna 1830. De var protestanter och grundade en så kallad kongregationalistisk kyrka som länge varit landets största. Kongregationalismen är en frikyrklig, protestantisk samfundstradition som betonar den lokala församlingen framför kyrklig överstatlighet. Därutöver finns även katoliker, metodister, mormoner, pingstvänner och inhemska kyrkosamfund. Numera är ungefär en femtedel av befolkningen katoliker, medan fyra av fem samoaner tillhör ett protestantiskt samfund.
Kyrkans pastor eller präst spelar en viktig roll i byns sociala liv och hamnar ibland i konflikt med de sekulära makthavarna, det vill säga storfamiljernas ledare (mataierna). Familjeöverhuvudet bestämmer i realiteten vilken religion och vilket samfund som byborna tillhör.
Länkar till mer information
-
FN:s befolkningsfond
ett FN-organ som arbetar med befolkningsfrågor som mödravård, jämlikhet, urbanisering mm
-
Minority Rights Group International
sajt med information om minoriteters rättigheter
-
Survival International
sajt med information om olika ursprungsfolk
-
Landets statistiska centralbyrå
länklista från svenska SCB
-
Ethnologue: Languages of the World
läs mer om olika språk i världen
- FN:s flyktingorgan