Samoa – Sociala förhållanden
De flesta samoaner lever i traditionsbundna och i hög grad självstyrande bysamhällen, där de sociala hierarkierna är starka. Kvinnor och män är lika inför lagen, men i bysamfälligheterna dominerar männen. Många skolor på öarna drivs av kristna samfund.
I FN:s index över mänsklig utveckling (HDI) bedöms Samoa ha en "hög utvecklingsnivå", den näst högsta av fyra kategorier i världen (se alla länder här).
Den offentliga sjukvården fungerar relativt väl. Det finns ett sjukhus i huvudstaden Apia och ett på ön Savai'i samt en mängd småkliniker ute i byarna. Samoa har också ett vårdavtal med Nya Zeeland. Ett problem för sjukvården är att många läkare och sjuksköterskor väljer att arbeta utomlands, där de får betydligt bättre betalt.
Vaccineringskampanjer har minskat förekomsten av en rad sjukdomar. Hösten 2019 drabbades Samoa av ett svårt utbrott av mässlingen. Åttiotre människor, främst små barn, hann avlida innan landet med hjälp från Australien, Nya Zeeland, Världsbanken, FN:s barnfond Unicef och Världshälsoorganisationen (WHO) lyckades stoppa smittspridningen. Numera är 95 procent av befolkningen vaccinerad mot mässlingen.
Fetma till följd av dåliga matvanor är ett allvarligt hälsoproblem. Samoa finns bland de länder som har den högsta andelen överviktiga och feta personer i sin befolkning.
Socialförsäkringssystemet är inte väl utbyggt, men det finns till exempel pension och invalid- och arbetsskadeförsäkring.
Utbildning
Nästan alla samoaner går ut grundskolan och i stort sett alla invånare kan läsa och skriva. Fler än fyra av fem elever går vidare till studier på gymnasienivå. Förutom statliga skolor finns många missionsskolor.
Utbildningsväsendet följer det nyzeeländska mönstret. Skolplikt råder från 4 till 16 års ålder. Efter ett obligatoriskt år i förskola följer sex års grundskola, där undervisning sker på samoanska. Därefter fortsätter barnen till två påbyggnadsstadier på två respektive tre år, där de i huvudsak undervisas på engelska.
Med ekonomiskt stöd från Australien och Nya Zeeland infördes i början av 2010-talet gradvis en avgiftsfri grundskola. Dittills hade föräldrarna betalat för till exempel skoluniformer och underhåll av skolbyggnader.
Samoa har ett universitet (grundat 1984), handelshögskola, lärarseminarium och högre utbildning inom tropiskt jordbruk. Samoa grundade 1977 tillsammans med andra länder i Stillahavsregionen University of South Pacific, ett regionalt universitet med huvudsäte i Fiji. Ungefär var tionde samoan studerar på högskola eller universitet, en del i Nya Zeeland, Australien eller på Hawaii.
Kvinnors, barns och hbtq-personers situation
Den samoanska byn är indelad i storfamiljer (aiga), vilkas överhuvuden (matai) sitter i byråden (fono). En släkt kan ha en eller flera mataier. Kvinnor kan vara matai, men det är ovanligt. En matai väljs av byrådet på meriter. Mataierna fördelar storfamiljernas jord och fiskevatten, ansvarar för att medlemmarna har sin försörjning tryggad, övervakar att sociala regler följs och skipar även rättvisa (se Politik).
Enligt den samoanska regeringen är våld inom hemmet vanligt. I en rapport från en parlamentariskt tillsatt kommission uppgav nio av tio samoaner 2018 att de hade erfarenheter av våld i hemmet, och en av fem kvinnor uppgav att de utsatts för våldtäkt någon gång i livet. Byråden kan dela ut straff vid våld inom familjen, men gör det vanligtvis bara i extremfall. Våldtäkt inom äktenskapet är inte straffbart. Kvinnor får inte arbeta mellan midnatt och klockan sex på morgonen utan särskilt tillstånd. Abort är förbjudet, med ytterst få undantag. Prostitution är olagligt, men förekommer.
Barn i Samoa har i normalfallet flera vuxna runt sig som tar hand om dem. Barn har rätt till avgiftsfri sjukvård. Aga var tillåtet i hemmen och i skolorna fram till 2013 då det förbjöds. Lärare som utövar våld mot elever riskerar böter eller fängelse.
Barn under 15 år får endast anställas för lättare arbete. Förbudet gäller inte inom jordbruket där mataierna kan begära att bybor – även barn – ställer upp och arbetar. Även om de allra flesta bybor ställer upp frivilligt förekommer det att mataier tvingar ut folk på fälten.
Sexuella handlingar och förbindelser mellan män är förbjudna och kan beläggas med fängelsestraff i upp till fem år. I praktiken utdöms detta straff sällan. Homosexualitet är inte socialt accepterat i det samoanska samhället och diskriminering på grund av sexuell läggning är inte ovanligt.
Länkar till mer information
-
Amerikanska regeringens sajt för sociala frågor
rapporter om socialförsäkringsystem i alla länder
-
UNODC
FN:s organ för frågor som rör droger och brott
-
UNDP – FN:s utvecklingsprogram
information om utvecklingsfrågor i olika länder
-
Unicef
FN-organ som bevakar frågor som rör barn
-
Unaids
FN:s program för stoppa aids/HIV
-
UNHCR
FN:s flyktingorgan
- Världshälsoorganisationen WHO