135587
Foto: Markus Schreiber/AP

Iran och protesterna efter Aminis död

Hundratals har dödats, tusentals gripits. Ändå har regimen i Iran ännu inte använt alla sina medel för att trycka tillbaka protesterna. Men den här gången kanske något är annorlunda. Det som började med en ung kvinnas död i händerna på sedlighetspolisen har nu blivit en proteströrelse där människor från alla klasser och alla delar av Iran deltar. Så kommer motståndet mot makten leda till någon förändring? Och vem ska ta över om regimen faller?

Medverkande:

Shora Esmailian, journalist och författare

Rouzbeh Parsi, historiker och programchef vid UI:s Mellanöstern- och Nordafrikaprogram

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

135618

Fördjupa dig om Iran

Landguiden

Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men de religiöst lärda har den yttersta makten, i synnerhet de mest konservativa kretsarna. Opposition tystas med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. En långvarig konflikt med omvärlden bilades sedan landets misstänkta försök att konstruera kärnvapen avbrutits, men motsättningarna väcktes till liv igen när USA under president Trump lämnade avtalet och återinförde sanktioner mot Iran.

Läs här

135620

Populism – folket, eliten och demokratin

Utblick

Oavsett om populism ska ses som en metod eller en ideologi så delar den flera drag med det tankegods man hitta ute på både den extrema höger- och vänsterkanten. Och närvaron av populism växer i hela världen. Men hur ska man förhålla sig till det här sättet att agera och tänka? Vad spelar kunskap och ny teknik för roll för populismens tillväxt? Och hur påverkar den egentligen demokratin?

Läs här

Varukorg

Totalt 0