Journalistik i krig – erfarenheter från Ukraina
Foto: Evgeniy Maloletka/AP

Journalistik i krig – erfarenheter från Ukraina

Bilden av krig, alltså den som förmedlas av experter och journalister, är en av de faktorer som formar opinionen och därmed politiken. Så hur rapporterar man från en konfliktzon? Vad finns det för utmaningar? Och vad händer om inga oberoende journalister kan berätta vad som händer i ett krig?

Medverkande: 

Carl Fridh Kleberg, utrikesreporter på Sveriges television.

Lubna El-Shanti, Sveriges Radios korrespondent i Ukraina.

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

143421

Krigets andra vinter – EU-medlemskap, stödpaket och krigsindustri

Utblick

Rysslands krig i Ukraina har nått sin andra vinter. Samtidigt ser USA och Europa över hur ett fortsatt stöd för Ukrainas försvarsinsats ska se ut när budgetcykler, val och inrikespolitik ska gå ihop. Så vad behöver Europa göra för att stödja Ukraina på bästa sätt? Kan väst matcha Rysslands produktion av krigsmateriel när Ryssland ställer om alltmer till en krisekonomi? Och hur viktig är den europeiska opinionen för att Ukraina ska få den hjälp hon behöver?

Lyssna här

143418

Geopolitik – lebensraum, Kjellén och historiens slut

Utblick

Under 1900-talets början formulerade den svenska statsvetaren och politikern Rudolf Kjellén sina tankar om staters organiska natur och behov av att expandera, allt i förhållande till sin plats på kartan och till sina grannar. Han kallade det för ”geopolitik”, en analys som vi använder än i dag och som ännu en gång blivit högaktuell. Men hur står sig den geopolitiska analysen i dag? Vad spelar det för roll vad vi har för utgångspunkt när vi ska beskriva relationerna mellan olika stater? Och kan Kjelléns idéer användas som ursäkt för att invadera sina grannar?

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0