Kina erbjuder sig att medla mellan Riyadh och Teheran
Fred & konflikt. Både emiren av Kuwait och Kina erbjuder sig att medla i krisen mellan Saudiarabien och Iran. Det välkomnas av ledare i Teheran. Kina, som har goda relationer till dessa båda rivaler, kan spela en nyckelroll som medlare i en konflikt som påverkar Mellanöstern i stort, skriver UI:s Bitte Hammargren. Detta är hennes andra artikel om tvekampen mellan två regionala stormakter.
Publicerad: 2017-03-15
Kina erbjuder sig att medla mellan Iran och Saudiarabien. Det förklarade Kinas utrikesminister Wang Yi bara dagar innan den åldrige saudiske kung Salman och hans stora följe väntas till Peking.
– Vi hoppas att Saudiarabien och Iran kan lösa sina problem genom ömsesidiga och vänskapliga konsultationer, sade Wang enligt den arabiska nättidningen Al-Araby och betonade att Kina har vänskapliga relationer till både Saudiarabien och Iran.
Om så önskas är Kina villigt att spela den medlarroll som behövs, löd budskapet från Peking. Det kinesiska erbjudandet välkomnades genast av Irans utrikesminister Mohammed Javad Zarif. Noteras kan att också houthirebellerna i Jemen har besökt Peking i hopp om att kinesiska medlare ska träda in.
Nyligen förklarade president Rouhani att mer än tio länder har erbjudit sig att medla mellan Iran och Saudiarabien, sedan länderna bröt sina diplomatiska förbindelser förra året. Rouhani och Zarif har i detta ärende inlett en diplomatisk offensiv riktad till de mindre arabiska Gulfstaterna Kuwait, Oman och Qatar. Emiren av Kuwait har svarat positivt, vilket välkomnas i Tehran Times.
Kuwait, strategiskt beläget i Persiska viken och med en stor inhemsk shiitisk minoritet, kan liksom stormakten Kina, med sina länkar till både Teheran och Riyadh, spela nyckelroller som medlare. Ett energitörstande Kina är Saudiarabiens största importör av olja, följt av Japan och USA.
I januari gjorde Kinas Xi Jinping det första kinesiska presidentbesöket i Teheran på 14 år, vilket ska bana väg för handelskontrakt till ett värde av 600 miljarder dollar på ett årtionde. För Kinas stora infrastrukturprojekt genom Centralasien, One Belt, One Road, spelar Iran en viktig roll. Förra året invigdes en järnvägslinje för godstransporter mellan Teheran och Peking.
Kina står också bakom det internationella kärnenergiavtalet med Iran, vilket Trump på sitt bombastiska sätt har kallat det värsta avtal som har slutits.
Kinas utspel om medling kommer samtidigt som Saudiarabiens vice kronprins, den 31-årige försvarsministern och kungasonen Mohammed bin Salman, i dagarna besöker Washington för att utverka mer stöd från Trumpadministrationen för sin krigföring i Jemen – i syfte att det ska slå mot Iran också. Men det är knappast troligt att amerikanska drönarattacker mot houthirebellerna skulle orsaka allvarlig skada för Iran. Den jemenitiska upprorsrörelse som körde ut president Abd Rabbu Mansur Hadi från huvudstaden Sanaa 2014 har visserligen band till Iran, men dessa är inte så starka att houthierna kan ses som en jemenitisk motsvarighet till Hizbollah i Libanon.
I mars 2015 inledde Saudiarabiens unge försvarsminister sitt krig mot houthirebellerna, i syfte att få president Hadi återinsatt. Ett delmål för Mohammed bin Salman, ofta kallad MbS, var att stärka sina egna kort till tronskiftet den dag hans far, kung Salman, är borta. Som ett hinder för MbS trontillträde står hans kusin, den mer än 20 år äldre Mohammed bin Nayef, som är kronprins och inrikesminister. Kronprinsen har sedan gammalt goda försäkningar i Washington, som gillat hans jakt på al-Qaida. Kronprinsen sägs vara måttligt förtjust i kriget i Jemen. Men han kan nu bida sin tid och hoppas att den unge kusinen, den otålige vice kronprinsen, ska gå ned sig rejält i Jemenkriget. Det kostar människoliv även på den saudiska sidan, dränerar en ansträngd statskassa och fräter på kungarikets anseende.
Minnesgoda saudier kan erinra sig hur president Nasser skickade soldater till Jemen inbördeskrig på 1960-talet, under det kalla kriget. De egyptiska soldaterna slogs på det republikanska Syd-Jemens sida mot dåtidens kungamakt i Nord-Jemen, imamatet. Detta krig brukar kallas för Egyptens Vietnam, eftersom det blev tusentals egyptiska soldaters grav. Till saken hör att den jemenitiska kungamakt som Nasser bekrigade, ledd av Imam Yahya, tillhör zayditerna, samma gren av shiaislam som dagens houthirebeller. Imam Yahya stöddes på sin tid av Saudiarabien, medan dagens houthier har lösare band till Iran.
Vanliga saudier vågar inte kritisera landets ledande prinsar öppet. Men under mitt besök i kungariket i februari såg jag hur den saudiska statstelevisionen försökte höja moralen genom att föra ut ett budskap om att landets medborgare bör hylla minnet av sina martyrer bättre – underförstått de saudier som stupat i detta krig. Även civila saudier i gränstrakterna har fått sätta livet till efter raketbeskjutningar från houthiernas sida.
Kung Salmans satsning på en resa till Asiens största ekonomier, inklusive Japan, innan han möter president Trump kan ses som saudiernas Pivot to Asia.
Den åldrige monarken färdas knappast med lätt bagage. I hans delegation ingår 1 500 personer, däribland 25 högt rankade prinsar, 10 ministrar och över 100 säkerhetsansvariga. Delegation flygs runt i Asien i sex Boeingplan och ett Herculesplan, som kan lasta 506 ton, inklusive två lyx-Mercedes och två elektriska hissar för kungens personliga bruk, berättas det målande i New York Times. För att lossa bagaget krävdes mer än 570 man i markpersonalen i Indonesien. Några svångremmar vill inte denna kungamakt känna av.
Vanliga saudiska medborgare får däremot, till följd av en ansträngd statskassa, känna av minskade löner för statsanställda, sänkta subventioner för vatten och bensin. Samtidigt ska Saudiarabien liksom andra monarkier på Arabiska halvön, sammanlänkade genom GCC, för första gången införa moms.
Hos dessa vanliga saudier, som nu känner kostnaden för kriget i Jemen svida i plånböckerna, finns med all säkerhet många som hoppas på att en medlarinsats från Kina, eller andra, ska ge resultat.